photo hlava1.jpg photo Hlava2.jpg photo Hlava3.jpg photo Hlava4.jpg photo Hlava5.jpg

neděle 26. října 2014

My first impressions of living in Germany

Ahoj, všechny vás vítám zpětně na mém blogu. Jsem v Německu přibližně skoro měsíc a chtěla bych se s vámi podělit o pár mých prvních dojmů, které jsem zde pochytila. Bydlím nyní na koleji, která taky není nejlevnější, ale lepší než abych bydlela na ulici. Zpočátku jsem chtěla vytvořit video. Bylo by to zajímavější a porozuměli byste lépe mým myšlenkám, ale jelikož nejsem technicky zdatná , video padá. Tak snad, ani ten článkový formát nezklame. Dojmy a názory jsem si pro vás vypsala v bodech. Tolik výrazných změn tu není, jiné by bylo, kdybych jela přes půlku planety, ale přeci jen tu rozdíly jsou. 




1) Videa na Youtube a stahování filmů, hudby aj. 
Pokud rádi posloucháte hudbu přes Youtube, tak v Německu máte smůlu. Oficiální hudební klipy zde nefungují. Německo nám připomíná, že sledování online je porušování autorských práv. Chápu, když někdo vezme film a nahraje ho, ale hudbu nahrávají sami producenti nebo agentury interpretů. Každým kliknutím na video interpret vydělává. Kdyby to opravdu bylo kopírování autorských práv, hudba by na Youtube nebyla vůbec. Youtubeři, kteří používají do svých videí hudbu v pozadí, jejich videa se v Německu též nezobrazí. V minulosti jsem se s tím už setkala, ale když tu pobýváte delší dobu, začne to být otravné. 
Stahování? Ani na to nemysli, hlavně když bydlíš na koleji! Hellspy tu samozřejmě také nefunguje. Jak překvapivé. Pokud student přesáhne přes týden nějakých 20MB, odpojí mu internet nebo hůř sáhne si hluboko do kapsy. 
Na začátku jsem se snažila chytat WIFI v MC nebo obchodních centrech. WIFI FREE tu těžko najdeš holka. :D 

2) Vratné láhve a třídění odpadu
Němci se vždy starali více o životní prostředí, a proto se ke každému zakoupenému pití připočítává 25 centů za zálohu (malá nebo velká obě jsou za stejnou cenu). Platí to také pro plechovky, nevrací se pouze lahve od Coca coly, fanty atd. Je to vynalézavé, ale pro člověka, který  nikdy netřídil odpad trochu unavující. V Česku známe tři barvy kontejnerů - papír, sklo, plast. Tady obaly od mléka a hygienických potřeb mají také svůj vlastní kontejner. To, abych si našla čas a pořádně třídila. 

Podle tohoto znaku poznáte, že je vratná.

3) Ceny
Známe ty ukecané reportáže na Tv NOVA nebo na Streamu. Slogany: V Německu levnější a chutnější.  Za každou cenu se tam vyplatí jet! Již minulý semestr jsem psala práci na téma "Češi v Německu". Zaobírala jsem se tím, proč Češi tak rádi jezdí do Německa. Na parkovišti německého supermarketu ležící blízko hranic se hemží auta s českou SPZ. Můj názor je: Chutnější a kvalitnější ano, ale levnější vůbec. Potraviny, školní potřeby, domácnost, jizdné jsou výrazně dražší. Nedávno jsem kupovala pepř, který stál 1,69. Přitom u nás koupíte sáček za 8kč. Holt Němci mají vyšší plat a vystačí si s tím. První týden jsem mohla utratit asi 50 za dopravu. Což si v ČR nedokážu představit. Každý student si musí za semestr zaplatit Semesterticket za 236, ten zahrnuje školní poplatky a máte na semestr zaplacené jízdné po celé spolkové zemi. Opravdu výhodná je jen drogerie a kosmetika.

4) Hromadná Doprava
Často si říkám: Jsem pořád v Česku nebo jsem už dorazila do Německa? Dochvilnost Němci též neznají. Vlaky nabírají zpoždění. Autobusy a i metra jedou +/- o 3 minuty dřív nebo později, taky se může stát , že nejedou vůbec. Čekala jsem o moc lepší služby. 

Semesterticket (obyčejná jízdenka vytištěná na papíře) btw, ten obyčejný obal na doklady stál 75centů - v ČR koupíte za 4kč

5) Chaos ve škole
Koordinátor vám napíše ať přijdete na konzultace v ten a ten den, v tolik a tolik hodin. Ve skutečnosti, ale má na mysli úplně jiný den. Myslel, ale napsal jinak. 
Hodiny odpadají nebo se mění učebny, ale nikde na stránkách ani na dveřích nestojí, že by byla změna. Já myslela, že se tohle stává jen na mé domovské univerzitě. 

7) Klepání na stoly 
Studenti mají ve zvyku zaklepat na lavice (místo potlesku) při skončení hodiny. Byla jsem z toho prvně vyjukaná, protože jsem to brala jako "huráá končí hodina". :DDD Je to zajímavé, ale ještě jsem se s tím nesetkala. Vy ano? 

8) Absence obchodů
Německo bylo vždy 100x modernější než Čechy. Mají vytříbenější vkus na vše. To se týče i módy. BOSS, HILFINGER, FOSSIL, HOLLISTER, MK, LV, ECCO, CALVIN KLEIN vše co přesahuje můj studenský rozpočet. Kdepak jsou obchody, které si já můžu dovolit? Ano Primark tu je!  Cenově a designově lepší než New Yorker. Když jsou slevy seženete tam i boty za 3eu, avšak mně samotná móda z Primarku moc nezaujala. Raději mám Oodji, Stradivarious, Reserved, Mohito, Cropp, Bershku nebo Pull and Bear. 1 Bershka je v Kolíně, ale Pull and Bear najdete až v Berlíně. Ostatní zmiňované v Německu nejsou vůbec. Tímto mě napadla otázka: Proč se na českých ulicích s módou téměř nesetkáváme, když Češi mají tolik cenově dostupných obchodů? A tu se otáčím  za skoro každou ženou/mužem?  

9) Velké množství cizinců
Na Německu se mi líbí, že tu neexistuje žádná diskriminace kvůli původu. Němci jsou na cizence zvyklí a naopak vítají je s otevřenou náručí. Je tu mnoho Rusů, Číňanů, Francouzů, Italů, Američanů, Indů atd. Zvláštní, větší množství Vietnamců jsem v Dortmundu neviděla..maximálně tak sebe :D. Na kurzu je 10 Číňanů a když dojde řada na mě, abych se též představila, tak se mě rovnou ptají jestli nepocházím z Číny. Pche :D 

10) Jídlo 
Ve školní menze podávají často hranolky, krokety nebo brambory s obalovaným masem. Hodně smažených pokrmů ze strouhanky apod. Někdy bych si obyčejně dala knedlíky, čočku nebo rýži..ale to asi nehrozí. Abych nezapomněla všude samé bagetky s bratwurstem. Pomalu začínám Německo nazývat Klobásovem :D. Postrádám vietnamskou lehkou kuchyni. Na koleji je problém si jít něco uvařit, protože na patře je jen 1 kuchyň pro všechny a zřídka volná. 

Pro dnešek zatím vše, snad se vám článek líbil a děkuji, že při mě stojíte ;). Neberte to tak, že se mi v Německu nelíbí, jen jsou tu určité věci, které mi v Čechách vyhovují víc.
Na co se můžete příště těšit? Další článek o mém životě tady, mám přichystané spoustu fotek a samozřejmě chystám i nějaký ten look na Halloween. Stay tuned :)) 

Pokud máte zájem, můžete mě též sledovat na INSTA. Pravidelně tam přidávám fotky. 

8 komentářů:

  1. Vždy ma Nemecko lákalo, no po tomto článku som zmenila názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Německo vždy láká :)) já jsem tě tímto nechtěla nějak odradit :D promiiiň

      Vymazat
  2. Tvé postěhy jsou ohromně zajímavé, žádná z těhle věcí by mě ve spojení s Německem nikdy nenapadla! :) Třeba s recyklací mám spojené jen Japonsko a nikdy by mě nenapadlo, že si na tom takhle zakládají i Němci.
    Na další článek se už těším~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ely, taky mě některé věci také překvapily :) ale o tom tříděním jsem věděla, ale netušila jsem že s lahvemi mají takovýhle vratný systém :D. Všechno to pak vyfotografuji abyste viděli :) Děkuju za komentář..na další článek se budu snažit, aby taky tak zaujal ;)

      Vymazat
  3. dobre postrehy, ale i tak dobra zkusenost a neco jineho od CR:)

    PS: Zvu te na svoji novou giveaway se spolupraci s caseapp zde:
    http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  4. Tak s tím youtubem jsi mě překvapila, to jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si říkám jak tady poslouchají hudbu, když tak minimálně stahují. Tady v obchodě najdete i karty na Itunes. Nefungují oficiální kanály, některou hudbu najdete i přes někoho jiného, ale minule jsem hledala Jennifer Lopez - Booty a nic nešlo přehrát.

      Vymazat