photo hlava1.jpg photo Hlava2.jpg photo Hlava3.jpg photo Hlava4.jpg photo Hlava5.jpg

pátek 13. září 2013

Asian obssesion - white (pale) skin (Update)

Zdravím vás, dnes si budeme povídat o asijských posedlostech. Jak všichni víte, Asiati jsou převážně menší postavy a nikdy se asi nedočkáme dámské velikosti obuvi 40+. Ale také víme, že jsou velice vynalézaví. Mají časté komplexy s jejich výškou a kompenzují si jí vysokými podpatky. Určitě jste si i všimli, že většina BB krému např. z Koreje mají efekt zesvětlování pleti. Proč? 


My v Evropě se snažíme převážně čokoládově opálit. Proč bychom tedy jezdili k moři a do solárií že? Máme kudrnaté vlasy, a proto si je žehlíme, aby byly rovné a zase naopak. Znáte ten pocit, chci mít to, co nemám. Tak stejně to platí u Asiatů. Na východě si potrpí na světlou pleť, a když ji nemají, snaží si jí získat různými způsoby nebo aspoň předejít opálení.

Vietnam:
Ve Vietnamu převažuje tropické počasí (v létě teploty i 50°C) a sluníčko velmi prudce paří. V tomto počasí by se člověk nejraději svlékl a skočil do bazénu. Tam to tak neplatí. Lidé se zahalují od zdola nahoru (převážně ženy). Nejdou jim vidět ani prsty na rukou. Nejčastějším dopravním prostředkem ve Vietnamu je motorka. Stačí na ní jet hodinu a vypadáte jako černé uhlí. Proto se tam vyrábějí protisluneční bundy, které vás před sluncem ochrání. V takovém horku většina lidí ani nevychází ven a radši si dají odpolední siestu. Poté co slunce zapadne, město ožije. Do ulic se vypraví slečny/ženy s krátkými sukněmi, aby ukázaly svou bílou pleť. Jako upíři. Bláznivé že? Za krásu jsou vietnamské ženy schopné trpět i v tom horku. Když po delší době zavítám do Vietnamu, moji příbuzní i okolí oceňují moji pleť. Horší pak je, že vás též nutí nosit dlouhé rukávy a kalhoty. Pak nasazují argumenty typu: "Nechceš si přeci zničit pleť ne?"

Za dne vs za tmy

Bílá pleť = krása, čistota. Černé vlasy a opálená pleť není ve Vietnamu hezká kombinace. Asiaté z jihovýchodu by se pak mohli porovnávat s našimi romskými kolegy. (Snad se nejedná o rasistickou poznámku.) :D Většina kosmetických prostředků má zesvětlovací účinek. Pamatuju si, že jsem přinesla sestřenici z ČR Nivea hydratační krém. Zeptala se, jestli je zesvětluje pleť a já, že ne. Snažila jsem se jí vysvětlit, že většina Evropanů se touží opálit. Koukala na mě jako na blázna. Velký počet vysílaných reklam v TV se jen točily o zesvětlovacích přípravcích. Příklady níže.

Anti sluneční bunda, která má rukávy utvořené i na pokrytí prstů.  BTW yeah it's me :D
Thajská reklama - škoda, že tuhle řadu u nás Garnier nevede, ráda bych ji vyzkoušela.

Pokud opálení nemůžete předejít, tak tu existují krémy, které vám okamžitě zesvětlí pleť o několik tónů. Stačí jen nanést a nechat vstřebat. Můžeme je nazvat opakem samoopalovacího krému. Funguje jako makeup, smyje se po nanesení čistícího prostředku. Tento krém se nazývá Xbeauty a stojí v přepočtu 250-400kč. Dole najdete video, aplikovaný na kůži a výsledek před a poté. 

Dyžtak si to přetočte v 0:35

Čína:
Samozřejmě Čína není vyjímkou, též je tam trend bílé pleti populární. Ten má kořeny již v dávné minulosti cca 16. stol. a nazývají ho 白富美 (Bai Fu Mei), což volně znamená bělost, bohatství, krása. Bílá pleť u dívky znamenala, že pochází ušlechtilého rodu nebo z bohaté rodiny. Tehdy byla tmavší pleť znakem člověka bez postavení (rolníci a rolnice). Takto se sice posuzovali lidé v dávných dobách, ale tento posudek se stále drží. Číňané dokonce vytvořili koupací masky na obličej. Říkají tomu Face Bikinis. Tak tohle už je moc nemyslíte? Chodit takto na pláž. I toho žraloka bych vyděsila. 



Jižní Korea
Myeongdong street

Můžeme říci, že Jižní Korea je původcem tohoto stálého trendu. Většina asijských států se právě řídí korejskými parametry krásy, do čeho bílá pleť patří. Zde je Myeong Street, kde najdete spoustu kosmetických obchodních řetězců všech různých značek. V Koreji se střídá roční období, a proto se většina žen nemusí tolik zahalovat před sluncem. Ale stále tu platí fakt, že se chtějí podobat lidem ze západu, kde jejich pleť je světlá a rozjasněná. Kdybyste hledali korejský BB/CC Cream, Foundation, který nemá zesvětlovací účinky, tak asi nenajdete. Tento trend bezchybné pleti si přivlastňují pomalu i muži, kteří na sebe začínají aplikovat též různé krémy na sjednocení. Není divu, reklamy a média tomu napomáhají. Platí tu velmi striktní předsudky vůči vzhledu. 



I česká televize již o korejské kosmetice udělala pěknou reportáž. Flower boy - muž, který je hezčí než žena. Link: Být květinový muž je nový trend Korejců


Japonsko:
Japonsko je pro mě kafé všeho možného. Co se týče posedlosti po bělosti. Je to u nich 50 na 50 ne všechny ženy, si tam na bělost potrpí. Japonci mají přesně takový ten žlutý odstín pleti. U nich není slovo opálený zcela zavrženo. Přesto ve slunečních dnech ženy nosívají s sebou slunečníky (Higasa), které zabraňují spálení, úpalu a snižuje UV paprsky. Takže opálení v Japonsku ano i ne. 

Konečný verdikt: Asiatky se neopalují, aby vypadaly jako upíři/zombie. Ano vyhýbání se prudkému slunci předejdeme kožnímu onemocnění, ale u Asiatů má větší význam než-li pečování o své zdraví. 
Co preferují muži? Líbí se jim trend světlé pokožky u žen? 100% Asiaté, kteří ještě myslí východně jsou pro bílou pleť. Tudíž pokud má žena světlou pleť je pro ně HOT. (Názor mého bratrance) Za to můj přítel mi spíš říká, ať si jdu ty svoje sejratý nohy opálit. Já osobně jsem pro světlou pleť, ale opalování se nevyhýbám. Tak to je pro dnešek všechno. Snad vám článek přišel aspoň trochu zajímavý. 
Co si o tom myslíte vůbec vy? Toto nebo toto? Chtěla bych znát vaše názory J



PS: Odstavec o double eyelid jsem smazala, o tom napíšu samotný článek později.

7 komentářů:

  1. To se Ti povedlo :) Krásně napsáno. Květinový muž..ten název ČT je ujetý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)) je to právě ten překlad jako Hana yori dango :D

      Vymazat
  2. O Koreu se nezajímám, tak mi přišla hodně zajímavá make up ulice! Posedlost bílou pletí chápu, protože nosím lolita módu a k té světlá pleť tak nějak patří.. Je to moc pěkně napsaný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) jj tak určitě se k lolitě hodí bílá pleť :)

      Vymazat
  3. °• Galakticky napsaný článek.
    (A celkově je Tvůj blog a Tvůj styl opravdu úžasný..) ~ (✿◠‿◠)
    Světlá pleť se mi moc líbí (sama jsem se s takovou narodila, tedy, výměnou za to, že v létě na slunce moc nemůžu-rychle se spálím, a taky je tu hodně, hodně těžké najít make-up, který by mi seděl), ale zároveň uznávám, že i karamelově opálená pleť (tedy ne taková ta "vysolárkovaná" :'D) má něco do sebe-a to i na Asijských dívkách (nemyslím si, že by potom "zromovatěli" :D -nemyšleno nějak rasisticky! :D)..
    °• Ale tak si říkám.., nejsou ty přípravky na zesvětlování pro pleť náročné/agresivní?

    (Elorinne) ~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti moc za krásný komentář :) jsem ráda, že se ti líbí můj blog a že čteš moje články. :) Moc si toho cením. Já si myslím, že pokud budeš dobře hledat nějaký odstín určitě najdeš :). Horší to mají ti s tou tmavší pletí. Taky mám kamarádku, která se nemůže opálit a hned se spálí. Já být chvilku na sluníčku, budu pak černá jako uhlí :D..opálenost sluší Evropanům ptž mají světlé vlasy. Ty přípravky spíš nutí lidi, aby je kupovali..nějak výrazně nefungují :D hlavně v zemích kde slunce paří celoročně, to pak žádný krém nepomůže.

      Vymazat
  4. šialené s tými dvojitými očnými viečkami :D to by ma nikdy nenapadlo, že ich toto trápi. A po pozretí tohto videa som sa normálne išla pozrieť, aké ich mám ja :D A som zistila,že jedno mám väčšie ako druhé, no trebalo mi to vedieť?:D
    http://veronikakrasnicka.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat